"Η δύναμη χρειάζεται μόνο όταν θέλουμε να επιβάλουμε κάτι.

Διαφορετικά, λίγη αγάπη αρκεί για να κάνουμε όλα τ' άλλα...."

-Charlie Chaplin-

Παχυσαρκία

paxisarkia

Ως παχυσαρκία ορίζεται, η υπερβολική ύπαρξη σωματικού λίπους ή λιπώδους ιστού σε σχέση με την άλιπη μάζα σώματος. Η κατανομή του σωματικού λίπους ποικίλλει από άτομο σε άτομο τόσο στη περιοχή της μέσης, κεντρικού τύπου παχυσαρκία, όσο και στη περιφέρεια, περιφερική παχυσαρκία.

Το σώμα μας χρειάζεται καθημερινά ενέργεια για να λειτουργούν όλα τα συστήματά του σωστά και να μπορούμε να αναπνέουμε, να σκεφτόμαστε και να εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Το φαινόμενο του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας ενεργειακής ανισορροπίας, δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής σε σχέση με αυτή που χρειαζόμαστε. Τα αίτια αυτής της κατάστασης για κάθε ένα ξεχωριστά μπορεί να είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Για την αξιολόγηση της παχυσαρκίας, έ­χουν χρησιμοποιηθεί διεθνώς διάφοροι ορι­σμοί και αντίστοιχες μέθοδοι εκτίμησης ό­πως η μέτρηση δερματικών πτυχών, οι κα­μπύλες ανάπτυξης για το βάρος, το ύψος ή το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος.

Διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας εφαρμόζονται από τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο με ποικίλα αποτελέσματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Σκοπός των παρεμβάσεων αποτελεί συνήθως ο έλεγχος του βάρους και η τροποποίηση συνηθειών σχετικών με την διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.

Οι συνήθεις μέθοδοι περιλαμβάνουν δίαιτα, άσκηση, τροποποιήσεις συμπεριφορών και σε σοβαρού βαθμού παχύσαρκους δίνεται φαρμακευτική αγωγή υπό τις οδηγίες του γιατρού και του διαιτολόγου. Εάν κανένας από τους παραπάνω τρόπους δεν έχει αποτέλεσμα, τελευταία έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ρυθμιζόμενου δακτυλίου ή μπαλονιού στο στομάχι και άλλες χειρουργικές μέθοδοι με παρενέργειες αντίστοιχες των επεμβάσεων του γαστρεντερικού συστήματος.

Η παχυσαρκία συνήθως συνυπάρχει και με άλλα προβλήματα υγείας, ιδίως η κεντρικού τύπου. Η συσσώρευση λίπους στη περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται κατ’ αρχάς με το μεταβολικό σύνδρομο, που είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη τριών ή περισσοτέρων από τα παρακάτω:

  1. αρτηριακή υπέρταση
  2. υψηλό σάκχαρο αίματος
  3. υψηλά τριγλυκερίδια
  4. χαμηλή HDL (‘καλή’ χοληστερίνη)
  5. συσσώρευση λίπους στη κοιλιά.

Έχοντας τρεις ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες το άτομο εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό και στεφανιαία νόσο, εάν δεν το αντιμετωπίσει με δίαιτα, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός.

Η πρόληψη με υγιεινές διατροφικές συνήθειες, άσκηση και μια φορά το χρόνο τσεκαπ στο γιατρό μας, είναι το σημαντικότερο φάρμακο για να είμαστε υγιείς μια ζωή!

 

Πηγή: www.nutri-book.gr