"Η δύναμη χρειάζεται μόνο όταν θέλουμε να επιβάλουμε κάτι.

Διαφορετικά, λίγη αγάπη αρκεί για να κάνουμε όλα τ' άλλα...."

-Charlie Chaplin-

Υπερχοληστερολαιμία - Υπερτριγλυκεριδαιμία

iperxolisterolemia

Η υπερχοληστερολαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο κάνοντας βιοχημικές εξετάσεις διαγιγνώσκεται ότι έχει υψηλές τιμές ολικής χοληστερόλης (CHOL) μεγαλύτερη από 200mg/dl, «κακής» χοληστερόλης (LDL) μεγαλύτερη από 160mg/dl και χαμηλή την «καλή» χοληστερόλη (HDL) κάτω από 40mg/dl για τους άνδρες και 50mg/dl για τις γυναίκες.

Η υπερτριγλυκεριδαιμία χαρακτηρίζεται από υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων μεγαλύτερη από 150mg/dl. Αυτές οι δύο καταστάσεις μπορούν να διαγνωστούν και μαζί σε ένα άτομο.

Τα αίτια που τις προκαλούν μπορεί να είναι 1) γενετικά, οπότε να μιλάμε τότε για οικογενή υπερχοληστερολαιμία και 2) παθολογικά. Σε αυτές τις δυο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή εφόρου ζωής για τη πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, Όμως τα αίτια μπορεί να είναι και διατροφικά, όπου με μια ισορροπημένη διατροφή και μικρή απώλεια βάρους (7-10% του παρόντος βάρους σε τρεις μήνες) τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά στην επανάληψη των βιοχημικών εξετάσεων.

Αυξημένο κίνδυνο για να νοσήσουν από αυτές τις καταστάσεις έχουν όσα άτομα εμφανίζουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, δηλαδή έχουν συγγενείς κυρίως πρώτου βαθμού, π.χ. γονείς, παππούδες, θείους, που έχουν αυξημένες αυτές τις εργαστηριακές τιμές ή έχουν νοσήσει με έμφραγμα, εγκεφαλικό ή στεφανιαία νόσο και ειδικά σε νεαρή ηλικία. Το βεβαρημένο ιστορικό μαζί με υπερβάλλον βάρος, κυρίως στη περιοχή της κοιλιάς, με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αρτηριακή υπέρταση και κάπνισμα προδιαθέτουν για την εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων.

Με τακτικό βιοχημικό και καρδιολογικό έλεγχο μια φορά το χρόνο σίγουρα θα προλάβετε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις!

Όσον αφορά τη διατροφή θα πρέπει να γνωρίζετε πως η υψηλή χοληστερόλη οφείλετε σε διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται: τα αλλαντικά, παχιά κρέατα, παχιά τυριά, γλυκά, κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα, πλήρες γιαούρτι, ζωικό βούτυρο και όποιο τρόφιμο τα περιέχει αυτά. Τα τρόφιμα που επιτρέπονται είναι: γάλα και γιαούρτι 0% λιπαρών, άπαχα τυριά <15% λιπαρά, άπαχο ζαμπόν ή γαλοπούλα, μοσχάρι 1 φορά την εβδομάδα, χοιρινό 1 φορά στο δεκαπενθήμερο, 2 φορές την εβδομάδα ψάρι ψητό ή βραστό, λαδερά, όσπρια και ζυμαρικά από 1 φορά την εβδομάδα και άπαχο κρέας δηλαδή κοτόπουλο φιλέτο, γαλοπούλα ή κουνέλι 1 φορά την εβδομάδα, αυγό 1 ολόκληρο την εβδομάδα. Πάντα ελαιόλαδο στο μαγείρεμα σε μικρή ποσότητα.

Τη τιμή των τριγλυκεριδίων επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αλκοόλ και η κατανάλωση θα πρέπει να είναι ανάλογα με τον ασθενή, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που κρίνει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή του ατόμου αυξάνει τη τιμή των τριγλυκεριδίων. Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες είναι τα φρούτα, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί, η πατάτα, το αλεύρι και τα παράγωγά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην τα τρώτε, αλλά να τα τρώτε με μέτρο δηλαδή 2-3 φρούτα την ημέρα, εάν το φαγητό μας περιλαμβάνει ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτα να μην τρώμε και ψωμί μαζί, για να διευκολύνουμε το μεταβολισμό μας να δράσει σωστά με μικρή ποσότητα υδατανθράκων.

Οπότε τι πρέπει να κάνετε: τακτικό βιοχημικό και καρδιολογικό έλεγχο μια φορά το χρόνο, ισορροπημένη διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, τακτική άσκηση, απώλεια βάρους εφόσον είναι αναγκαίο και διακοπή καπνίσματος!

 

Πηγή: www.nutri-book.gr