"Η δύναμη χρειάζεται μόνο όταν θέλουμε να επιβάλουμε κάτι.

Διαφορετικά, λίγη αγάπη αρκεί για να κάνουμε όλα τ' άλλα...."

-Charlie Chaplin-

DEPOT-ΕΝΕΣΙΜΑ ΑΝΤΙΨΥΧΩΤΙΚΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΨΥΧΩΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ;

Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για κάποιους τύπους ψυχικής δυσφορίας ή ψυχικής νόσου, γνωστή και ως ψυχωτική διαταραχή, οπού μπορεί το άτομο να ακούει φωνές, να έχει δυσκολία να ελέγξει τις σκέψεις του ή να αισθάνεται πολύ ανήσυχο. Τα παραπάνω συμβαίνουν πιο συχνά στην σχιζοφρένεια και στην διπολική διαταραχή (γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη).

2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DEPOT-ΕΝΕΣΙΜΟ ΑΝΤΙΨΥΧΩΤΙΚΟ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ;

Είναι μία ειδική παρασκευή του φαρμάκου, το οποίο δίδεται με ένεση. Το φάρμακο απελευθερώνεται αργά στο σώμα μέσα σε έναν αριθμό εβδομάδων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεται ότι το φάρμακο που εισέρχεται στο σώμα σας με Depot –Ενέσιμο Αντιψυχωτικό Μακράς Δράσης είναι ακριβώς το ίδιο με το φάρμακο που εισέρχεται στο σώμα σας στην μορφή του χαπιού. Η μόνη διαφορά είναι η οδός χορήγησης με την οποία εισέρχεται στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη και οι ανεπιθύμητες ενέργειες /παρενέργειες του Depot είναι ίδιες όπως θα ήταν αν λαμβάνατε το φάρμακο σε μορφή χαπιού.

3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΝΙΚΗ DEPOT;

Η Κλινική Depot είναι εξειδικευμένη κλινική όπου χορηγούνται τα ενέσιμα αντιψυχωτικά μακράς δράσης και τα depot σκευάσματα. Την ευθύνη μίας κλινικής depot έχει νοσηλευτής-τρια Ψυχικής Υγείας κατάλληλα εκπαιδευμένος-η.

4. ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ DEPOT-ΕΝΕΣΙΜΟ ΑΝΤΙΨΥΧΩΤΙΚΟ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ;

Αφού το συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας και αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας με Depot-Ενέσιμο Αντιψυχωτικό Μακράς Δράσης θα λάβετε την κατάλληλη πληροφόρηση για το κάθε πότε θα γίνεται η ένεση, σε ποιο σημείο, σε πόσο καιρό αναμένεται βελτίωση, ποιες είναι οι αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και σε ποια κλινική Depot θα εξυπηρετήστε για να κάνετε την ένεση σας.

5. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΣΗ;

  • Πηγαίνετε σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο/χώρο της κλινικής με τον νοσηλευτή ή γιατρό όπου γίνεται η ένεση.
  • Η ένεση συνήθως γίνεται στον γλουτό ή στο μπράτσο σας.
  • Μετά την ένεση το φάρμακο μένει στο σώμα σας για κάποιες εβδομάδες.

6. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ DEPOT-ΕΝΕΣΙΜΩΝ ΑΝΤΙΨΥΧΩΤΙΚΩΝ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ

  • Κάνετε μία ένεση μόνο κάθε 2 εβδομάδες ή κάθε ένα μήνα (τα χάπια πρέπει να τα παίρνετε κάθε μέρα)
  • Είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσετε να κάνετε την ένεση σας από ότι να ξεχάσετε να πάρετε τα χάπια σας, οπότε είναι λιγότερες οι πιθανότητες να έχετε μία υποτροπή.
  • Το φάρμακο μπορεί να μειώσει δυσάρεστες εμπειρίες όπως το να ακούτε φωνές. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ήρεμοι και να σκέφτεστε πιο καθαρά.

7. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΧΑΣΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΣΗ;

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο χάσετε το προγραμματισμένο σας ραντεβού για την ένεση σας θα πρέπει να κλειστεί ένα νέο ραντεβού το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν γίνει αυτό και δεν κάνετε την ένεση σας, στις επόμενες βδομάδες ή μήνες το φάρμακο θα σταματήσει να δρα και κάποια από τα παλιά προβλήματα που είχατε θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, όπως το να ακούτε φωνές ή να αισθάνεστε φοβισμένοι.

8. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΝΕΣΗ ΜΟΥ;

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην Ελλάδα επίσημο και οργανωμένο δίκτυο κλινικών Depot όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για να κάνετε την ένεση σας. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν σας εξυπηρετεί το συγκεκριμένο δίκτυο μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας για το που θα μπορούσατε να κάνετε την ένεση σας.

9. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΕΣΗ;

Μεταξύ κάθε δύο βδομάδων και κάθε ένα μήνα.